NL / ENG

kunstzinnig-wandelpad

Innovatieprijs voor bioplastic uit WC-papier

Met Recell bioplastic granulaat uit gerecycled toiletpapier, won KNN Cellulose deze maand de tweede prijs in de verkiezing van het Biocomposiet van het Jaar. Ecodeck maakte van dit materiaal een picknicktafel.

Recell biocomposiet (een merk van KNN Cellulose uit Groningen) is gemaakt van gerecycled toiletpapier, teruggewonnen uit rioolwaterzuiveringsinstallaties middels de Cellvation technologie. De zuiveringsinstallaties profiteren hierdoor van lagere bedrijfskosten, verhoogde verwerkingscapaciteit en het hergebruik van cellulosevezels die anders zouden moeten worden verbrand. Dit vermindert zowel de ecologische voetafdruk van de vezels als die van de afvalwaterzuiveringsinstallaties.

In Recell wordt deze circulaire grondstof gemengd met verschillende (bio)polymeren, zoals PLA of PHA. De korrels zijn geschikt voor standaard spuitgiet- en extrusielijnen. Toepassingen zijn te vinden in onder meer plantenpotjes, gevelbekleding, schuttingen, terrasvlonders en kratten.

De technologie is ontwikkeld binnen het Europese Horizon 2020-project SMART-plant. Verdere ontwikkeling van het biocomposiet vindt plaats binnen het Noord-Nederlandse BERNN-project Circulaire Biopolymerenwaardeketens voor PHA en Cellulose, waarover Agro&Chemie eerder schreef.

Meer informatie